Načítavam...
SlovenskýFrançais

Jozef Majera
TRADUCTEUR ASSERMENTE FRANÇAIS - SLOVAQUE

Dovážate auto zo zahraničia?

Priviezli ste alebo chcete priviesť auto zo zahraničia? Miroslav Strelec zo spoločnosti Iris Ident radí, ako postupovať.

Dovážate auto? Urobte to správne

Priviezli ste alebo chcete priviesť auto zo zahraničia? Miroslav Strelec zo spoločnosti Iris Ident radí, ako postupovať.

1/ Doklady v slovenčine

Preložte doklady od vozidla a kúpnopredajnú zmluvu do slovenčiny. Preložiť sa vo väčšine prípadov dávajú len fotokópie dokladov a originál kúpnopredajnej zmluvy alebo akéhokoľvek nadobúdacieho dokladu. Ak je kúpnopredajná zmluva vyhotovená dvojjazyčne, ušetríte asi 20 eur za preklad.

2/ Kontrola originality

Preložené doklady od vozidla, ich originály, nadobúdací doklad a doklady vodiča musíte predložiť pri kontrole originality. Pokiaľ vozidlo prejde kontrolou originality ako spôsobilé, ďalším krokom je vykonanie technickej a emisnej kontroly, pri motocykloch len technickej kontroly. Týka sa to len vozidiel starších ako štyri roky.

3/ Recyklačný poplatok

Vypíšte žiadosť o prihlásenie jednotlivo dovezeného vozidla a zaplaťte recyklačný poplatk vo výške 66,39 eura. Motocykle sú od neho oslobodené.

4/ Prihlásenie vozidla

Odovzdajte žiadosť o prihlásenie vozidla kompetentným pracovníkom na obvodnom úrade dopravy. Budú od vás vyžadovať: odborný posudok z kontroly originality s výsledkom „spôsobilé“ – nie starší ako 15 dní, odborný posudok z technickej kontroly s výsledkom „spôsobilé“, odborný posudok z emisnej kontroly s výsledkom „spôsobilé“, originálne doklady vozidla, ich preklady, platný doklad totožnosti, kúpnopredajnú zmluvu, potvrdenie o zaplatení recyklačného poplatku, kolky v hodnote 106 eur a žiadosť o prihlásenie jednotlivo dovezeného vozidla.

5/ Zákonné poistenie vozidla

Po obdržaní Osvedčenia o evidencii vozidla - časť 2. z obvodného úradu dopravy, nasleduje zákonné poistenie vozidla.

6/ Zápis vozidla do evidencie

Až s dokladom o poistení vozidla môžete zapísať vozidlo do slovenskej evidencie vozidiel na dopravnom inšpektoráte. Treba mať odborné posudky z kontroly originality, emisnej a technickej kontroly (pokiaľ má vozidlo odborný posudok kontroly originality, nie je nutné vykonať obhliadku vozidla - identifikačných znakov VIN a výrobného štítku), kúpnopredajnú zmluvu alebo nadobúdací doklad od vozidla, Osvedčenie o evidencii - časť 2. vydané obvodným úradom dopravy, doklad o prepustení vozidla do voľného obehu, ak je dovezené z tretích krajín, potvrdenie o uzatvorení zákonného poistenia a platný doklad totožnosti. Ak je držiteľom firma, treba priniesť aj originál výpisu z obchodného alebo živnostenského registra, prípadne ich notárom overenú kópiu.

Na dopravnom inšpektoráte treba zaplatiť poplatok, ktorého výška závisí od výkonu motora vozidla a poplatok za vydanie tabuľky s evidenčným číslom - 16,50 eura za každú tabuľku.

7/ Technická a emisná kontrola

Na záver ešte absolvujete administratívnu technickú a emisnú kontrolu, na ktorej sa na vozidlo nalepia kontrolné nálepky a vydá osvedčenia.



Page principale | Retour au Blog